خواص آرد برنج

آرد برنج چیست ؟

به برنجی که تازه برداشت شده و دارای پوسته است، شلتوک گفته می‌شود. برای جدا کردن دانه‌ های برنج از پوسته رویی ‌شان، آن ‌ها را به کارخانه‌ های شالیکوبی یا برنج‌ کوبی برده و طی فرآیند شالی کوبی و تبدیل شلتوک به برنج سفید، برخی از دانه‌ های برنج، شکسته می‌شوند که آن ها را با الک از دانه ‌های کامل جدا می‌ کنند. بخشی از این دانه‌ ها که زیاد خرد نشده باشند به عنوان برنج نیم ‌دانه روانه بازار می ‌شوند اما دانه ‌هایی که بیش از اندازه شکسته و قابل ‌استفاده نباشند را برای تهیه آرد برنج مورد استفاده قرار می ‌دهند. آرد برنج از آسیاب کردن این دانه ‌های شکسته تهیه می‌شود و این راه تشخیص آرد برنج مرغوب است که خواص آرد برنج را نیز بیشتر می کند. امروزه خرید آرد برنج آماده نیز با بهترین کیفیت در دسترس می باشد و دیگر نیازی به طرز تهیه آرد برنج در خانه نیست.

آرد برنج

آرد برنج ماده ی غذایی است که غالبا از برنج های خیلی ریز و شکسته تهیه می شود و می توان برای تهیه انواع دسر مانند تهیه فرنی، شیرینی برنجی، حلوا و … از آن استفاده کرد. به دلیل خواص آرد برنج و نداشتن مواد مضر مانند گلوتن، ارزش غذایی آرد برنج بسیار زیاد بوده و خوردن آن توصیه می شود. در واقع یک راه تشخیص آرد برنج از آرد گندم نداشتن گلوتن آر برنج است. به ویژه امروزه بیشتر پزشکان مصرف آرد برنج را برای افرادی که مشکل گوارشی دارند، توصیه می کنند. آرد برنج بهترین جایگزین برای آرد گندم و گلوتن است. زیرا همان طور که ذکر شد این آرد بدون گلوتن است و از برنج ریز خرد شده تهیه می شود. البته آرد برنج هم از برنج سفید و هم از برنج قهوه ای حاصل می شود. در طرز تهیه بسیاری از غذاهای اصلی در آسیای جنوب شرقی، ژاپن و جنوب هند از آرد برنج استفاده می شود. آرد برنج یک عامل قوام دهنده است. زیرا سبب جداسازی مایعات از غذاها می شود. کاربرد آرد برنج بسیار بوده و می توان آن را در سوپ ها، سس ها و خورش ها استفاده کرد و حتی برای تهیه دسرهایی مانند فرنی نیز آن را به کار برد.

انواع آرد برنج

انواع آرد برنج را می توان به سه دسته تقسیم کرد:

– آرد برنج شیرین

– آرد برنج قهوه ای

– آرد برنج سفید

آرد برنج قهوه ای و سفید عین هم هستند و تنها تفاوت آن ها در پوسته ای است که در برنج قهوه ای وجود دارد. با جدا کردن پوسته ی برنج قهوه ای، این برنج به برنج سفید تبدیل می شود که خواص بیشتری نسبت به برنج سفید دارد. آرد برنج شیرین نیز نشاسته بیشتری نسبت به دیگر انواع آرد برنج دارد و به همین دلیل خرید این نوع آرد برنج بیشتر توصیه می شود.

ارزش غذایی آرد برنج

ارزش غذایی آرد برنج بسیار زیاد است و از جمله آن می توان به کلسیم، ویتامینB6، منیزیوم، آهن، قند، فیبر، پتاسیم، پروتئین، کربوهیدرات، تیامین، کمی چربی، فسفر، مس و روی است که خواص آرد برنج را چندین برابر می کند.

 

خواص آرد برنج

همان طور که گفته شد، آرد برنج فاقد گلوتن است. گلوتن پروتئینی است که باعث تحریک و آسیب رساندن به سیستم گوارشی بدن می شود و از این رو برای کسانی که مبتلا به بیماری سلیاک هستند، یک جایگزین مناسب و عالی است. آرد برنج دارای فیبر نسبتاً بالایی است و از آن جا که رژیم غذایی حاوی فیبر زیاد نه تنها به حذف ضایعات از بدن کمک می کند و حتی باعث کاهش کلسترول و کنترل قند خون شود، لذا آرد برنج بسیار برای بدن مفید است. اما برای جبران کمبود فیبر، می توان آن را با غذاهای پروتئینی مانند پروتئین آرد و تخم مرغ مصرف کرد. آرد برنج می تواند فیبر مورد نیاز بدن انسان را تامین کند و برای کسانی که مشکل یبوست دارند، بهترین گزینه خواهد بود. به علت فیبر موجود در آن آرد برنج باعث کاهش کلسترول و کنترل قند خون بدن می شود. در آرد برنج ماده ای وجود دارد به نام کولین که به انتقال کلسترول و تری گلیسرید از کبد کمک می کند و باعث حفظ سلامتی کبد می شود. بیشتر خواصی که در برنج وجود دارد، در آرد برنج هم یافت می شود. حتی می توان گفت خواص آرد برنج بیشتر از برنج است و برای افرادی که توانایی خوردن برنج را ندارند، می توان آرد برنج را پوره کرده و به آن ها داد.